Her bir insan Allah’ı her şeyden çok sevdiğini söyler. Ama ben size burada açıkça söylemeliyim ki, bu böyle değildir. Siz hiç ‘İşte hayatımı vereceğim kişi’ deyip âşık oldunuz mu? Veya şöyle söyleyeyim, hiç kıramadığınız, her zaman saygı duyduğunuz ve yanında onu üzmemek ve incitmemek için elinizin ayağınıza dolaştığı bir şahsiyet oldu mu? Bence bu satırları okurken biraz durup düşünün. Böyle bir aşk veya saygı duyduğum bir şahsiyet var mı diye.
Hareket halindeki bir trende uyandığınızı düşünün. Tren çok hızlı bir şekilde ilerliyor ve gittikçe sürati artıyor sanki. Ve duracağı da yok. Trenden inmek mümkün değil. Pencereden kafanızı dışarıya uzatıp ileriye baktığınızda orada tek gördüğünüz koyu bir sis bulutudur. Raylar sisin içine dalıp kayboluyor. Yanınızdan geçen görevliye “Nereye gidiyoruz?” diye sorduğunuzda, “Bilmiyorum,” cevabını alıyorsunuz. “Ne zaman varacağız?” diye sorduğunuzda, “Belli değil,” diye karşılık veriyor. İşte böyle bir durumda ne yaparsınız?
Aslında bizim hayatımız bu trenin durumuna birebir benzemektedir. Doğduğumuz andan itibaren her daim ilerleyen ve gittikçe hızlanan zamanın akıntısıyla sürükleniyoruz. Zamanı durduramıyoruz. Bu seyahatte ben yokum diyemiyoruz. Ve sürüklenmeye devam ediyoruz. İleriye baktığımızda olacakları hiç kestiremiyoruz. Önümüz kapkaranlık. Her an her şey olabilir. Kesin olarak tek bildiğimiz bu seyahat aniden ölümle sonuçlanacaktır. Fakat ölümden sonra ne var, tam bilmiyoruz. Çevremizdeki insanlara nereye gittiğimizi sorduğumuzda, net bir cevap alamıyoruz. Hatta bu duruma hiç aldırış etmemeleri, bizi daha da çıldırtıyor. Seyahatleri hiç bitmeyecekmiş gibi davranıyorlar. Ancak böyle olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu durumda ne yapabiliriz?
Ülkemizde Hıristiyan dendiğinde eskilerden kalma bir sözcük akıllara gelir. Gavur’dur çoğu toplumumuz için. Ancak gerçekte Hıristiyanların kim olduklarını anlamaya başladıkça bu toplumda negatif bir anlama gelen gavur sözcüğü yavaş yavaş değişmeye başlar. Gerçekte anahtar sözcük birbirimizi “tanımak”tır. Hıristiyanların neye inandıklarını, kim olduklarını, misyonerlik tartışmalarının gerçeklerini öğrenmek için kulaktan dolma bilgilerden değil asıl kaynağından bilgiler almamız gerekir. İşte bu Hey Gavur Anlatsana kitabı bu konuda yardımcı olabilecek güzel bir kaynaktır. Okudukça birbirimizi “tanımak”ta ilerleyeceğimize eminim.
İnsanlık öldü mü? İnsanlık bizde kalsın. Yeter ki insan olsun. İnsan olmak. İnsanlığın iyilik ve güzellikle anıldığını duymak isteriz hep. Ancak gerçekte insan olmak nedir? Tanrı’nın bir insanda gerçekte insan olmanın aradığı ölçütler nelerdir? Yeter ki İnsan Olsun kitabında işte insan olmanın nelere bağlı olduğunu Tanrı’nın bizden istediği insanlık ölçütlerini bulacaksınız.
Recent Comments